KATAN harjoittelusta

Nage no katan EM-kisoista 2011 
Nage no katan maailmanmestarit 2015
Katame no kata - Koji Komuro 2012
Katame no kata - MM2015
 
KATAT ON OSATTAVA HYVIN. Niitä pitää harjoitella saman uken kanssa paljon. Jokaisen kokelaan on parinsa kanssa aina syytä käydä muutamalla kataleirillä ennen vyökoetta.

Vyökokeissa esitetään katoja seuraavasti:

2. kyūNage-no-katan
> te-waza
1. kyūNage-no-katan
> te-waza
> goshi-waza
> ashi-waza
1. DanNage-no-kata kokonaan
2. DanNage-no-kata
ja Katame-no-kata
3. DanNage-no-kata
ja Kime-no-kata
4. DanNage-no-kata
ja Kodokan-goshin-jutsu
5. DanNage-no-kata
ja Juno-kata

Kata voidaan ymmärtää myös judon kielioppina.


 

Nage-no-kata on joukko ennalta määrättyjä heittoja, jotka esitetään tietyssä järjestyksessä. Tarkoituksena on havainnollistaa erilaisia judon heittotekniikoiden periaatteita. Kataa käytetään harjoitus- ja opetusmenetelmänä, sekä tekniikoiden ymmärryksen havaintoesityksenä.

Katan harjoittelu ei poikkea tavallisesta judoheittojen harjoittelusta. Suurin osa katan harjoitusajasta kuluu siihen, että heitot yritetään saada toimimaan teknisesti oikein. Heitot opetellaan yhtä sujuviksi sekä oikealle, että vasemmalle puolelle tehtyinä. Kata viimeistellään opettelemalla ennalta määrätty tekniikoiden esitysjärjestys, sekä lisäämällä kokonaisuuteen aloitus- ja lopetusmuodollisuudet.

Katan muodollinen esitysasu on valitettavasti luonut osaan judopiiristä harhakäsityksen, että kata olisi teatteria. Katassa uken eli heitettävän osapuolen tehtävänä on yrittää säilyttää oma tasapaino loppuun asti. Heittoon ei hypätä mukaan, mutta sitä ei toisaalta yritetä väkisin torjuakaan.

Tätä samaa harjoitusperiaatetta käytetään myös normaalissa judo- ja kilpajudoharjoittelussa. Heitettävälle annetaan jokin ennalta määrätty tehtävä, esimerkiksi oikealla kädellä niskakahvan hakeminen. Heittäjän tehtävä on reagoida tähän otteen hakuun valmentajan opastamalla tavalla. Heitto lähtee helposti, jos kaikki on tehty oikein - sama pätee katassakin.

Kun hallitsee Nage-no-katan heittojen periaatteet, voi oppimaansa lähteä soveltamaan randoriin eli vapaaseen heittoharjoitteluun.

Lainaus on Meido-Kanin sivulta